perjantai 4. elokuuta 2017

10- FRONLEICHNAM, PYHÄN RUUMIIN JUHLA


Matkaviikkomme torstaina, 15. kesäkuuta vietettiin Baijerissa ja muissa Saksan katolisissa osavaltioissa (Baden-Württemberg, Hessen, Nordrhein-Westfalen, Rheinland-Pfalz, Saarland, Saksi ja Thüringen) yhtä kirkkovuoden suurimmista juhlapyhistä, Fronleichnamia eli Pyhän Ruumiin juhlaa (muinaissaks. vrône lîcham‚ Herran ruumis). Fronleichnamia vietetään vuosittain toisena helluntain jälkeisenä torstaina, ja silloin muistellaan Pyhän ehtoollisen asettamista sekä leivän ja viinin muuttumista siinä Kristuksen ruumiiksi ja vereksi.

Fronleichnamia vietettiin Berchtesgadenissa perinteisin menoin. Jo aamuvarhaisella kaupunki herätettiin kirkonkellojen soitolla ja ympäröiviltä kukkuloilta ammutuilla tykinlaukauksilla. Klo 8.00 alkoi hiippakuntakirkossa juhlamessu, jota varten keskiaikainen pyhättö oli koristeltu näyttäväksi. Saapuessani paikalle oli kirkko jo niin täpötäynnä, että minun oli tyytyminen vain seisomapaikkaan.

Uskonto ja kirkolliset juhlat näyttävät olevan katolilaisille paljon tärkeämpiä kuin monille protestanteille. Ikään katsomatta näyttivät kaikki osallistuvan messuun vakavasti, mm. ristinmerkkejä tehden ja penkeissään polvistuen. Tunnelman hartautta lisäsivät vielä hyväntuoksuinen suitsutussavu, jykevä urkujen pauhu ja veisuu, johon kirkkokansa osallistui täysin rinnoin. Monet virsisävelmistä olivat tuttuja myös omasta virsikirjastamme.

Foto: Vesa H.

Foto: Vesa H.

Foto: Vesa H.


Messun jälkeen papisto, avustaneet kuoripojat ja perinteisiin baijerilaisiin juhlapukuihin sonnustautunut kirkkokansa kulkivat juhlakulkueena (Fronleichnamsprozession) läpi kaupungin. Kulkueen kärjessä kannettiin ehtoollisleipää, suurikokoista Neitsyt Marian patsasta ja pyhimysten kuvia. Mukana oli myös eri yhdistysten lippuja sekä paikallisen vapaapalokunnan torvisoittokunta. Erityisillä ’asemilla’ (Station), mm. hotellimme lähellä sijaitsevalla Fransiskaanikirkolla, pysähdyttiin Raamatunluvun, rukousten ja musiikkiesitysten ajaksi. Asemille oli rakennettu pienet, kukilla ja kynttilöillä koristellut alttarit. Katujen varsilla oli runsaasti yleisöä, sillä sää oli aurinkoinen, puoliltapäivin jo suorastaan helteinen. Noin tunnin kestäneen kierroksen jälkeen kulkue palasi takaisin hiippakuntakirkkoon päätöstilaisuuteen.

Osallistuminen katoliseen jumalanpalvelukseen ja paikallisjuhlaan oli mieleenpainuva kokemus!


Teksti ja kuvat Vesa Hänninen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti