maanantai 7. elokuuta 2017

4- WIMBACHGRIESHÜTTE

MAANANTAI 12.6.


RYHMÄMME JA OPAS EDDY, kuva: Antero 
 Video Wimbachklammilta- klikkaa!         (Video: Antero P.)


Matkaan ryhmästämme lähti kymmenkunta henkilöä. Lisäksi vaellukseen osallistui muutaman ryhmämme ulkopuolinen henkilö.
Matkan pituus oli 16,8 km ja nousua oli reitillä 700 m. Reitti kulki Berchtesgardenin kansallispuistossa. Matkan kesto on opaslehtisen mukaan 5 tuntia, mutta käytimme reissuun aikaa huomattavasti pidemmän ajan lukuisten pysähdysten takia maisemia ihaillessa ja oppaan kertoessa mm. alueen kasvillisuudesta ja muista erityispiirteistä. Alpeilla on esimerkiksi noin 60 erilaista orkidealajia.

Kuva: Antero P.

Lähtö tapahtui Wimbachbrückeltä, missä halukkaille annettiin sykemittarit ja mitattiin verenpaine lähtötilanteessa. Reitti kulki Watzman ja Hochkalter-vuorten välissä. Vaelluksena reitti oli kohtuullisen helppo, koska menomatkan tiet ja polut olivat helppokulkuisia. Polut olivat mainiossa kunnossa eikä jouduttu kävelemään kivikossa. Maisemat alkumatkan asfalttitien jälkeen olivat henkeäsalpaavat; mahtavia puroja vuorelta johtaen veden Berchtesgardenin läpi virtaavaan jokeen. Anteron ottamat kuvat puhukoon puolestaan. Vesi on Watzman ja Hochkalter vuorten lumipeitteen sulamisvettä, joka valuu hitaasti alaspäin kallioperän halkeamien ja dolomiittikivikon alta purouomiksi. Ylöspäin mentiin siis Wimbachgrieshüttelle, mikä on meidän Haltin korkeudella, eli 1327 metrissä. Täällä pidettiin pitempi tauko ja päästin nauttimaan ravintolan virvokkeita ja syötävää.
Verenpainetta ja sykettä seurattiin koko nousumatkan ajan säännöllisin väliajoin ja lopussa saavuttuamme Wimbachgrieshüttelle. Ryhmästämme vain Anne ja minä otimme lopulta sykemittarin ja verenpaineen mittauksen. Itse henkilökohtaisesti olin kiinnostunut sykkeen mittauksesta, koska käytin vielä muutamia vuosia sitten sykemittaria paljon juoksulenkeillä ja myös juostessani Cooper-testejä. Cooper-testien perusteella tiesin, että maksimisykkeeni on huomattavasti korkeampi kuin iän perusteella laskettu. Näin ollen sykkeeni nousi helposti vähänkin nopeammassa nousuvauhdissa vaelluksen aikana, vaikka meno tuntui ihan mukavalta. Tämän vuoksi opas selitti minulle ensin saksaksi ja sitten vielä englanniksi kuinka tärkeää on noustessa pitää syke tarpeeksi alhaalla. Jos nousee liian korkealla sykkeellä, ei tapahdu riittävää palautumista, mikä kostautuu seuraavan päivän nousuvaelluksessa.


Kuva: Antero P.

Paluu tapahtui eri reittiä ollen ylhäällä aika yksitoikkoista kivikkotietä. Ehdimme vasta viiden bussiin, jolla pääsimme Berchtesgadenin linja-autoasemalle. Päivän sää oli vaelluksen aikana mitä mainioin, mutta saimmepa kokea vielä kävelymatkalla hotellille pienen virkistävän sadekuuron, mikä olikin viikon ainoa sade lähtöaamun pientä sadetta lukuun ottamatta. Ehdinpä sateen aikana testata reppuni sadesuojaa, mikä osoittautui toimivaksi, vaikka repun rinta- ja lantiolenkit pettivät viikon aikana. Reppu oli siis tällä kertaa matkani heikoin varustus. (Helena)



Kuva: Helena

Kuva: Helena


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti